Wednesday, April 21, 2010

Osakeomistaja palmuöljypelistä pois



Videoleike: osakkeenomistajan puheenvuoro Nesteen yhtiökokouksessa.

- - - - - - - - - -

"Kaikki ovat tasa-arvoisia - jotkut vain tasa-arvoisempia kuin toiset", tavataan sanoa niissä piireissä, joissa peräänkuulutetaan hiukan toisenlaista yhteiskuntavastuuta kuin ympyröissä, joissa tavataan olla huolissaan lähinnä tuloskasvun ja vapaiden markkinoiden elinmahdollisuuksista.

Hokema sisältää osin todenmukaisenkin ajatuspäätelmän siitä, miten omistavalla - pääomaa omaavalla - on sitä tasa-arvoakin hitusen isompi siivu. Vaan jokaiseen sääntöön löytyy poikkeus: Neste Oil Oyj:n vuosikokous Helsingissä 14.4. osoitti, ettei edes kappale sitä kuuluista pääomaa takataskussa suo yksilölle tasa-arvoa suhteessa muihin samalla pääomalla – eli tässä tapauksessa osakkeilla - leikkiviin.

Kritiikki on suurille toimijoille yleensä – ellei jopa aina - kiusallista. Tällä kertaa se oli kiusallista jo siinä määrin, että Neste koki tarpeelliseksi kohdistaa luovaa voimankäyttöä omistajakuntaansa: vartijat poistivat kokouksesta reippaasti kantaen seitsemän Greenpeace -taustaista kriittiseksi heittäytynyttä osanottajaa, joista kolme oli osakkeenomistajia, neljä heidän avustajiaan.

Greenpeace on monen muun ympäristöjärjestön ohella kampanjoinut jo pitkään Nesteen palmuöljytuotannon epäkohdista. Se vaatii yhtiöltä mm. tarkempaa selkoa öljytuottajiensa ja eritoten laittomista metsäraivauksista alkuperäiskansan alueilla tuomitun malesialaisen IOI-Groupin, Nesteen suurimman toimittajan, taustoista. Yhtiö on kuitenkin toistaiseksi kieltäytynyt vastaamasta mainittuihin kysymyksiin ja ilmoittaa hankkivansa öljyä vain kestäviltä toimittajilta – ja etteivät palmuöljytuotannon ongelmat näin ollen sitä koske. Ignorance is a bliss, kuten nimeltämainitsematon poppistarba ysäriaikoina lauleskeli.

Neste Oil on maailman palmuöljytuottajista suurin. Valtaosa sen palmuöljystä tulee Kaakkois-Aasiasta, jossa sademetsäkatso on nopeinta maailmassa. Eniten metsää taas kaataa palmuöljyviljely – ja sademetsäkato puolestaan tuottaa viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä: plantaasiksi myllätty metsänpohja vapauttaa kertarysäyksellä kymmeniä tuhansia vuosia maahan sitomansa kasvihuonekaasut saastuttaen siten vuodessa enemmän kuin maailman liikenne yhteenlaskettuine päästöineen. Suloinen yhtälö, jonka lopputulema ei ole kaunista katsottavaa: taloudellista voittoa tavoitellessa eivät parit inkkari-pinkkarit ja orangit paina – ympäristöpakolaisuudesta ja paikallisten elinkeinomahdollisuuksien tuhosta puhumattakaan.

Mitä tekoa tällä sitten on kriittisten osakeomistajien tai Suomen kanssa, mitä sijaa tavallisen matti tai maija meikäläisen elämässä? Vastaus on helppo: ilmastonmuutos vaikuttaa melko olennaisesti siihen, mihin saakka vesi mökkirannoilla nousee, kuinka hallaisiksi heinäkuut muodostuvat ja moniko joutuu muuttamaan maata elinmahdollisuuksia etsiessään.

Yksi virsi ei kuitenkaan muutu. Isot joet kasvavat pienistä puroista, mutta suurten pelaajien maailmassa ei yksittäisen omistajan mielipide juuri paina suuromistajan edessä: Suomen valtio omistaa Neste Oilista 50,1 prosenttia. Vastuuta, arvon päättäjät. Muista en tiedä, mutta itse haluaisin vastaisuudessakin pitää Hangon ja Turun saariston vetten päällä, eikä niiden alla.

- - - - -
Kauniiksi lopuksi kirjattakoon vielä ikuisten skeptikoiden vaatimat linkit ja lähteet:

- IOI -raportti/Maan ystävät

- Neste Oil: Tyytyväinen IOI:in
- Neste Oil: Tyytyväinen IOI:in: a)
- Neste Oil: tyytyväinen IOI:in b)

- Greenpeace: IOI-Group

- USDA Foreign Agricultural Service, Table 11: Palm Oil, World Supply and distribution

No comments:

Post a Comment