Wednesday, September 29, 2010

Illan Israel -pätkä suomalaisen aseviennin autuudesta



ICAHD Finlandin koostama koko perheen videoesitys Suomen kahdesta israelilaisesta asekauppakumppanista, Elbit Systemsistä ja Rafael Advanced Defence Systemsistä.

Suomen armeija - käytetään nyt tätä sanamuotoa; puolustusvoimiksi kun niitä siellä Somalian rannikolla ja Afganistanin vuorilla on enää hiukan vaikea hahmottaa - sekä suomalaiset aseyhtiöt käyvät mittavaa kauppaa Israelin suurimpiin kuuluvien, edellä mainittujen aseyhtiöiden kanssa. Israelin toimia arvostelevan kansainvälisen ICAHD-järjestön mielestä asekauppa taas simppelisti tarkoittaa, että Suomi tukee samalla Israelin tekemiä sotarikoksia; vaikea on toisenlaistakaan tuomiota lukea, aseiden lopullinen käyttötarkoitus ja -osoite kun on ehtinyt tulla tutuksi jokaiselle sanomalehdestään muutkin osiot kuin sarjakuvat selaavalle.

Yhtiöstä Rafaelin arvellaan olevan myös osallisena Israelin ydinaseohjelmassa. Vahvistamaan tätä arviota ei pystytä - Israel kun ei suostu virallisesti ohjelman olemassaoloa vahvistamaan ja lisäksi maa kuuluu niihin hyvisten kerhon etuoikeutettuihin, joita moiseen ei yritetä pakotaakaan. Pahat rättipäävaltiot sun muut saakoot talouspakotteet jos toisetkin niskaansa moisesta salailusta, mutta Israel - sillä on kansainvälinen VIP-korttinsa, jolla livetä satimesta.

Hys-hys -politiikka on toimiva taktiikka, kun bisnestä tehdään. Suomen puolustusministeriö ei suostu suoraan sanomaan, tarkistaako Suomi, mihin täältä viedyt laitteet lopulta menevät. Suomen asevientiä tutkinut Jarmo Pykälä hiljattain julkaistussa selvityksessään Suomen ja Israelin asekaupoista vuosina 1950–2009 taas toteaa, ettei Suomi tee minkään sortin tarkistuksia valvoakseen, onko ostetun tulivoiman loppukäyttäjätodistuksia noudatettu.

Gazan ja Länsirannan alueella muutamakin siviili on tullut tahtomattaan suosineeksi suomalaista: Elbit on muun muassa toimittanut Israelin armeijalle laserohjattavia pommeja, jonka kaltaisten osia Amnesty International löysi joka puolelta Gazaa – myös siviilikohteista – Israelin jouluna 2008 aloittaman sotilasoperaation jälkeen.

Suomen puolustusministeriössä Elbitin kanssa tehtyä kauppaa ei pidetä ongelmallisena.
– Israelin puolustusteollisuudella on korkeatasoista osaamista. Tästä syystä hankintojen kilpailutustilanteessa voidaan päätyä israelilaista alkuperää oleviin tuotteisiin, ministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela vastaa.

Norjassa siviilirohkeutta sentään piisaa.
Maa ilmoitti viime vuonna, että sen öljyrahasto vetää sijoituksensa Elbitistä vastalauseena yhtiön toimille.
– Me emme halua rahoittaa yrityksiä, jotka näin suoraan ovat mukana rikkomassa kansainvälisiä humanitaarisia lakeja, valtiovarainministeri Kristin Halvorsen sanoi.

Koko Taloussanomien artikkelin Suomen ja Israelin asekaupoista sekä Suomen osuudesta humanitääriseen kriisiin löydät täältä.

No comments:

Post a Comment