Saturday, September 4, 2010

Mekin olemme vasemmisto - sanon minä

Toisinaan suollan tekstiä toisaallekin kuin tyttöjen päiväkirjoihin joita tyynyn alla pidetään, ajatuspurskahduksina etenevään leikekirjablogiin tai muihin piskuisiin, henkilökohtaisiin lokeroihin.

Toisinaan - tyrkyttäen tai pyynnöstä - rustaan sanoja muillekin. Lehtiin, lippusiin, lappusiin; erilaisiin medioihin vaihtelevalla menestyksellä, levikillä ja kohderyhmällä. Tällä kertaa pyynnöstä.

Olkaa hyvä; osuuteni löydätte kolumnin keskivaiheilta, itsekkäästi sitatoituna:

- - - - - - - - - - - - - - -
Mekin olemme vasemmisto

”Vasemmisto tarkoittaa yhteiskunnallisissa kysymyksissä jyrkkää uudistustoimintaa kannattavia poliittisia ryhmittymiä”, määrittää Wikipedia.Me kolme – anarkisti, sitoutumaton, kommunisti – miellämme itsemme kuuluvaksi vasemmistoon Wikipedian ja vuosisataisen historian määrittelemällä tavalla, vaikka Vasemmistoliitto juhlikin keväällä 20-vuotista olemassaoloaan lyhentämällä puolueen kutsumanimen muotoon Vasemmisto.Yksi puolue ei voi omia suomen kielen yleistermiä. Siksi haluamme perustella, miksi mekin määritämme itsemme kuuluvaksi vasemmistoon.

* * *

Jos jokin yksittäinen ryhmittymä omii termin vasemmisto, mihin se jättää meidät kaikki loput? Vasemmistoa eivät ole ainoastaan puoluekartalla punaisen lipun alla marssivat joukot, vaan myös me puoluepolitiikan ulkopuolelle jättäytyvät poliittiset toimijat. Anarkistit ja autonomit olemme myös yhtä lailla vasemmistoa, vaikka lippumme olisivat mustat tai emme sellaisia tunnustaisi. Ympäri eurooppaa meidät tunnetaan ”radikaalivasemmistona”, mutta vasemmistona yhtä lailla. Me olemme jo marginaalissa: mitään ei voiteta sillä, että aiheutamme hajaannusta pienen joukkomme kesken. Minä liputan yhtenäisyyden puolesta.

* * *

Sitoutumaton vasemmistolaisuuteni ei löydy oppikirjoista, jäsenkorteista tai piirileikeistä. Se on henkilökohtainen etiikka, jonka on synnyttänyt elämä itse. Omakohtaiset kokemukset epäoikeudenmukaisuudesta, epätasa-arvosta, vääryyksistä; moraalinen selkäranka, jolla epäkohtia kohdatessaan on vain yksi vaihtoehto – reagoida.Se selkäranka ei ymmärrä tapaa etsiä eriävyyksiä yhteneväisyyksien sijaan. Se selkäranka halveksii piileskelyä poliittisten sanaleikkien takana; vääryyksiä ei tänäänkään voiteta makeiskorein tai korulausein. Epäoikeudenmukaisuuden haastaminen – saatika selättäminen – vaatii rohkeutta ottaa riskejä, puhua suoraan, puhua totta – asioista niiden oikeilla nimillä. Se on haaste, joka menestyäkseen vaatii tuekseen yhtenäisyyttä.

* * *

Kommunismi on minulle tietoisuutta siitä, että kapistalismissa elämme luokkayhteiskunnassa, johon kuuluu sisäänrakennettuna riisto. Me kommunistit emme nojaa ”vastuulliseen markkinatalouteen” vaan sosialismiin. Myös tämä on syvää vasemmistolaisuutta.Ymmärrämme, ettei maailma ole parannettavissa vain hyvällä tahdolla tai vain parlamentaarisin keinoin. Tarvitsemme rakenteellisia yhteiskunnallisia muutoksia, suunnitelmallista toimintaa ja todellista taistelua kapitalismia vastaan. Niinpä olemmekin esittäneet keskusteluja yhteisistä tavoitteista ja yhteistoimintaa sosialidemokraateille, vasemmistoliittolaisille ja muille politiikan suunnan muutosta haluaville.

* * *

Oikeistovoimat on voitettava ja kapistalismin tilalle sytyttävä ihmisyyden valo. Siihen tarvitaan yhteistyötä, ei hajaannusta tai sanaleikkejä. Ollaan yhdessä vasemmisto!

Suvi Auvinen, Riia Colliander & Juha Säijälä

- Kolumni Tiedonantajassa 3.9: Mekin olemme vasemmisto

- Auvinen on anarkisti ja teatteritaiteen maisteriopiskelija. Colliander on sitoutumaton punavihreä aktivisti ja järjestötyöntekijä. Säijälä on kommunisti ja vapaa toimittaja. 

No comments:

Post a Comment