Saturday, February 24, 2007

Gonna be a blackout tonight

"My town is big/And my town is bright/My town can work and my town can fight/Gonna be a Blackout, Blackout tonight."
- - - - - - - - - - -

Woodrow "Woody" Guthrie (1912–1967), oman jälkensä sinne tänne jättänyt amerikkalainen folk-muusikko identifioitui vahvasti "tavallisen kansalaisen" arjen kanssa, tunsi näiden puolesta yhtä voimakkaasti kuin tunsi negaatioita fasismia, tekopyhyyttä, poliitikkoja ja taloudellista riistoa kohtaan. This Land Is Your Land ehkä tekstinä aikaansa edelle - tai sitten vanhin ajatus kaikista.

Stereoissa Dropkick Murphys räimii versiotaan Gonna be a blackout tonight:sta. Hälytyssireeni sointujen seassa - ja minä mietin, voiko muutamina ohikiitävinä hetkinä identifioitua niihin sisäistä paloaan ja nuoren mielen sekaannustaan katukivien viskonnalla ja iskulauseiden maalaamisella purkaviin nuorukaisiin. Niihin, jotka pysyvät vuosisadasta toiseen samoina, todistaen osaltaan kaiken inhimillisen muuttumattomuutta. Jos itsessä on päämäärä ilman suuntaa ja sekaannuksen kaaosenergia ohjattavaksi jonnekin, saattaa se löytää ilmaisuna sisäisen purkamisen sijasta ulospäin. Siksikö, että on helpompaa kohdistaa voima itsensä ulkopuolelle kuin itseensä?

Kahvikuppi kourassa - reilua tuotetta, tottakai -, katse parvekkeelta. Tässä maailmassa hallitsevat arkeensa tyydytetyt ihmiset. Määritetyt aikuiset, jotka löysivät tai olivat löytävinään toisensa ja paikkansa, tavara ja sen tuoma tyhjyyden peitto. Nämä ihmiset eivät enää kasva pieniksi edellisvuoden pikkujouluvaatteisiinsa. Minun seinäni sen tekevät kyllä.

Siihen tottuvat, ne ihmiset, siihen hämärään. Tv iltanuotiona, alttarina, tekevät siitä normin, saalistavat klubien nurkista, matkatoimistojen extremepaketeista - "saat alennusta varatessasi lennot nettisivujemme kautta" ja virtuaalitreffien palstoilta säpinää. Vaihtelua. Sellaista hurjaa.

Omistetaan kaikki hetkelle, joka jatkuu tovin ja silti tästä ikuisuuteen. Ei mikään muuttua saa. Poltetaan sielu loppuun kuten savuke, vaikka niidenkin sytyttämisen piti loppua jälleen uuteen uudenvuoden lupaukseen. Poltetaan, ettei muisteta.

No comments:

Post a Comment