Friday, March 2, 2007

Tanskassa on jotain mätää

Kun keskustellaan vapaakaupunki Christianian tulevaisuudesta, näyttää nuorisotila Ungdomshusetin kokema kohtalo kenties osviittaa tulevasta. Toimintaperiaatteiltaan se muistutti Christianiaa; myös Ungdomshuset pyöri kollektiivisesti, talkoovoimin, ilman palkattua työvoimaa tai johtajuusrakenteita. Arvioiden mukaan talo palveli vuosittain noin 10 000 kävijää. Ja se on iso luku.

Tästä huolimatta kiinteistö ei saanut jäädä alkuperäiseen käyttöönsä. Huipennus oli ennalta-arvattava; torstaina 1.3. poliisi tunkeutui helikopterein ja kontein nuorison blokkaamaan kiinteistöön ja tilanne ajatutui nopeasti täysipainoiseksi mellakaksi. Illan tapahtumia luonnehditaan "poikkeuksellisiksi Tanskan historiassa." Herää kysymys millaisiin aikoihin onkaan eletty, jos kourallinen omaa harraste- ja toimintatilaansa penääviä nuoria kansalaisia on kaikki mitä tarvitaan "historiallisen merkkitapahtuman" luomiseen?

Ungdomshuset luovutettiin valtaajille jo 1982. Sopimuksen mukaan Kööpenhaminan kaupunki lupasi tilan omatoimiseen käyttöön - pysyvästi. Uusi kaupunginhallitus otti kuitenkin asiakseen muuttaa vanhat sopimukset ja myi 1999 kiinteistön Faderhusetille, äärioikeistolaiselle kristillisryhmälle. Kaupan syyksi kaupunginhallitus totesi ”kiinteistöä käyttävät ainoastaan alakulttuurinuoret”. Sopimuksen mukaan kaupungin tulee tarjota edellisen kiinteistön tilalle vastaavia tiloja. Näin ei ole kuitenkaan menetelty.

Taloa pyrittiin saamaan takaisin alkuperäiseen käyttöön virallisia teitä. Viiden vuoden oikeudenkäyntiprosessin aikana kaupunki jopa tarjoutui lunastamaan kiinteistön takaisin Faderhusetilta - alkuperäistä hintaa viisi kertaa suuremmalla summalla. Faderhuset totesi lausunnossaan takaisinlunastuksen olevan mahdotonta, vedoten haluunsa suojella Tanskaa "terrorismilta ja jumalattomuudelta". Viisikerroksisen rakennuksen suojiin mahtui monenlaista; kuntosali, tekstiilipainopaja ja runsaasti erilaisia harjoitustiloja, esimerkiksi bändikämppiä. Lisäksi talossa järjestettiin säännöllisesti erilaisia tapahtumia aina työpajoista festivaaleihin. Jonkin lajin terrorismia kaiketi sekin.

Kaiken maailman mielettömyyden keskellä minä mietin, miten t-paitoja painavista ja musiikkipajoja vetävistä nuorista aikuisista tuli yhteiskunnan vihollinen numero yksi - maailmassa, jossa vakavampienkin ongelmien ohella jaksetaan myös varhaisnuorison vetelehtimisestä kadunkulmissa mäyräkoira kainalossaan olla pohjattoman huolissaan.

Jos voisin, istuttaisin Jeesuksen kanssasi samaan kahvipöytään ja kysyisin Faderhusetin edustajan sijasta häneltä, kuka asiassa muodostaakaan uhan ja kenelle - ja millaisin vaikuttimin?

2 comments:

  1. Tanskalaisten nuorten yms tulee ymmärtää, että jeesuksen seuraajille ei ryppyillä tai paha perii. Jumalan maanpäälliset palvelijat toteuttavat Hänen autuaallista tahtoaan hankkimalla omistuksia ja rajoittamalla piirinsä ulkopuolisten elintilaa, sekä tukahduttamalla vaarallisen ajattelun ja vapaan luomisen epäitsekkäät hedelmät. Kaikki on hyvin, kunhan kaikki ovat samaa mieltä heidän kanssaan. Heidän on Jumala tykönsä, ja kirotut olkoon kaikki, jotka eivät sitä halua tajuta.

    ReplyDelete
  2. Syystä tai toisesta elämänmittainen ja yhä jatkuva havainnointini tuntuu tukevan pientä ja kovin vaatimatonta ajatusleikkiäni; voipi olla, että viimeisellä tuomiolla Taivaan porteilla jonotettaessa saatetaan mainituista porteista sisään poimia hämmentävissä määrin myös niitä, jotka tietämättään ja tunnustamattaan ovat noudattaneet Herran opetuksia paremmin ja puhtaammasta sydämestä kuin niiden nimiin tunnustuksellisesti ja vakaumuksensa oikeutuksella vannovat.

    Yleisellä tasolla lausuen; miten menivätkään valikoidut rivit tuomitsemisesta, itsensä korottamisesta ja lankeemuksesta ylpeyden ja ylenkatseen perisyntiin? ;)

    ReplyDelete