Monday, July 26, 2010

Matkatarinoita aakkosettomalta taipaleelta, osa 3

Ukraina-Moldova-Romania-Bulgaria-a go go.

Satunnaisia huomioita, antropologisia havaintoja, tunnelmakuvia, pysahtyneita hetkia.

- - - - - - -

- Euroopan manner geneettisine rajoineen. Viimeistaan Romanian korkeudella, saadessaan niin tietyomaan kuin sen liikennetta ohjaavat poliisismiehet transformoitumaan vihellys- ja huutelukuoroksi, luontoaidilta blondin hiuskasvuston saanut flikka oppii peittamaan kuontalonsa. Rajansa molemmilla - kulkijan huumorintajulla ja ylenpalttisella huomiolla.

- Slaavipoliisit. Onko niiden univormukoodiin kirjattu viralliseksi saannoksi, etta pareittain partioidessaan toinen pitaa koppalakkinsa santillisen suorassa, toinen rennosti takaraivolla?

- Slaavimaiden avioliittoika. Mikali satut olemaan nainen ja yli 24 -vuotias, kysyttaessa valehtele olevasi jo vahintaan kihloissa. Muuten loydat itsesi pinnistamassa kielellisen osaamisesi aarimmilleen torjuessasi juna-, bussi- tai marshrutkamatkaseuralaisesi yrityksia jarjestaa tapaaminen hanen toistaiseksi naimattoman poikansa ja sinun valille. (Ehdotus illallistreffeista kiovalaispoliisin kanssa tosin miltei saivat kokeilemaan tatakin matchmaking -menetelmaa.)

- Katolilaisten pusikkovaltioiden ja slaaviseutujen juomatavat. Lokaalivaeston idea on kovin usein tarjota tyttopuoliselle matkalaiselle piripintainen lasi paikallisen perinteen mukaista valopetrolia - jota voidaan kutsua myos alkoholiksi - ja nauraa ymmartavaisesti taman kastaessa lasissa ylahuulensa ja passatessa irvistellen myrkyn eteenpain. Takuuvarma tapa saada kosolti uusia ystavia ja ponkittaa skandinaavinaisten mainetta on kulauttaa se veneenpesuneste alas kertaheitolla. (Jos tarjoava osapuoli sattuu olemaan venalainen sotilas, lisapisteita voi kerryttaa myos laulaa lurauttamalla pari saetta Moskovan valoja originaalikielella - sama se, miten huonolla.)

- Nouse slaaviseutujen yojuniin mieluusti tyhjin vatsoin. Joku hyttiseuralaisistasi kuitenkin ravistelee nukkuvan lankkarin keskella yota hereille maistamaan vasta junalaiturilta ostettuja perinneruokia. Syo kun tarjotaan, nukkua ehtii toistekin.

- Yojunien hoyhentyynyt. Matka, jonka valkoista noyhtaa kampaat hiuksistasi hyvan tovin.

- Ukrainalaiset hostellit. AK-47 -ammuntaa, hylattyja ohjustukikohtia, Chernobyl, tarkka-ampujakivaarin koettelua. Slaavit sentaan ymmartavat yha hyvan viihteen paalle.

- Modernia lansimaista ilmetta tavoittelevat lokaalit bussiyritykset - loputon kimara mita ihastuttavimpia yhdistelmia vanhoja kukkakuoseja ja neonvareissa hehkuvaa virtaviivaisuutta.

- Njepr. Taynna maatalouden sivutuotteita, poikkileikkauksia yleisimmista roskista ja neuloja joiden alkuperaa on parempi olla miettimatta. Silti sinne on pakko kastaa jalkansa.

- Jonot. Jonot, jonot, jonot. Ala erehdy jattamaan junalippusi ostoa lahtopaivaan.

- Joka vaittaa etteivat muutamat maailman kauneimmista siltamaisemista loydy Chisinausta, syyllistyy valehtelemisen syntiin. Ja rankastipa sittenkin.

- Kun paikalliset uusnatsit piirittavat sinut junalaiturilla tuuma jalkeen keskiyon ihastellakseen maiharinvarsiin tungettuja reisitaskuhousujasi, lavistyksiasi ja hihkuessa ”Hitler, Winter war, good, da da” ymmartaessaan sinun olevan Suomesta, loydat nopsaan sisaltasi pienen konsensuspolitiikon joka katsoo paremmaksi jakaa ”Winter war, sehr gut, da da” -nakemyksen ryhtymatta sen suurempiin oikaisuvaatimuksiin.

- Edellamainittujen uusnatsien ryhtyessa ottamaan kaverikuvia kanssasi on hymyileminen silti hiukan vaikeaa.

- Suomalainen hevimeteli. Miten usein inhimillista kanssakaymista helpottaakaan se, jos sattuu olemaan kotoisen samasta pohjoisesta perakylasta kuin juttuseurasi syvasti ihannoima rytmiryhma.

- Kotiseuduista puheen ollen. Hyvat ihmiset - Vlad Tepes ei ole syntyjaan sielta, missa nyt seisovat Draculateemapuistot ja vilkkuvat varivalot. Se oikea syntymakyla on syrjainen ja tasan yhden kivetyn kadun omaava lattakykkyla keskella pitkaa ja tyhjaa taivalta, jossa hevoskarryt ovat nippa nappa autoja yleisempi naky.

- Ukkosmyrskyt ja meri. Luonnonvoima, joka paukauttaa hostellihuoneesi ikkunan sisaan, hukuttaa pihan nilkansyvyiseen veteen, viskoo puutarhatuolit pitkin maantieta ja ajaa satunnaisen matkustavaisen ulapan rantaan, rinnankorkuisiin aaltoihin ja tuuleen, joka pirstoo tiukimmankin nutturan ja muuttaa hameenhelmasi nopeaksi Marilyn Monroe -impersonaatioksi.

No comments:

Post a Comment