Thursday, July 8, 2010

Viikon Virheät ja politiikan irtopisteet

Ydinvoimapäätösten jälkimainingeissa vietin tovin selaillen istuvan hallituksen meriittilistaa - helleperversionsa kullakin.

Kuluvalla hallituskaudella on tehty ennätyksellinen vähäinen määrä (myönteisiä) luonnonsuojelupäätöksiä. Luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Sulkava lausahtikin, miten "Suomea johtaa ehkä historian luontokielteisin hallitus".

Melkoinen saavutus, kun otetaan huomioon yhtenä hallituspuolueena olevan Vihreät.

Vaan ei tämä taival totta vie kovin luontoystävälliseltä näytäkään.

Bensavero on pysynyt ennallaan. Dieselvero vuorostaan kurittaa edelleen julkista liikennettä.

Pallastunturin hotelli laajenee kaikessa rauhassa kansallispuistoon.

Kiista ympäristöministeriön sulauttamisesta maa- ja metsätalousministeriöön jatkuu sekin - eikä näytä tällä erää kovinkaan lupaavalta. Saimaannorpan kuutit saanevat hukkua kalaverkkoihin jatkossakin, jos uusi ministeriömutantti asiasta saa päättää.

TVO ja Fortum hakivat lupia kahdelle uudelle ydinvoimalahankkeelle - ja luvat myönnettiin. Vihreille keskustelu koko aiheesta vaikutti olevan lähinnä kiusallista. Selkeän tuomitsemisen ja selkärangallisen ulosmarssin sijaan Vihreiden puoluejohto mm. kieltäytyi vastaamasta Fortum -aiheisiin kysymyksiin Turussa pidetyssä puoluekokouksessaan.

Siitä pidettiin kiinni, että puolue pysyy hallituksessa ydinvoimapäätöksistä huolimatta.

Imagollisesti Vihreillä voisi siis mennä paremminkin. Jostakin se on aloitettava - uusi nousu ja positiivinen imagorakentelu.

Nousipa mieleeni mokoma näin heinäkuun alussa silmätessäni Tuija Braxin ja Oras Tynkkysen lausumat sukupuolineutraalin avioliittolain kirjaamisesta seuraavaan hallitusohjelmaan. Ajankohtainen ja yli puoluerajojen yhdistävä aihe, Pride -viikon ja mönkään menneen ydinlupaäänestyksen välimaastoon.

Ja siitä hemmetin kiva kortti pelattavaksi, ettei sillä - toisin kuin ympäristökysymysten saralla - oikein voi hävitä.

Tällä erää sukupuolineutraalia avioliittolakia puoltavat Kokoomus, Rkp, SDP, Vasemmistoliitto sekä vapaamielisempi sektio Keskustaa.

Eli menivät seuraavat vaalit miten menivät, on aiheen ujuttaminen hallitusohjelmaan verrattain helppoa (ennakoiden Tynkkynen ehti jo Kokoomusta aiheesta kiitelläkin). Imagovoiton kuitenkin korjaa luonnollisesti se taho, joka ensin ja tehokkaimmin ehtii sen nimissään julkisuuteen tuoda.

Kivasti kierretty; epämiellyttävät kysymykset maton alle ja uutta kiiltoa päälle. Jos ei ympäristökysymyksissä menesty, voi aina fiksata puolueprofiilia uuteen suuntaan?

No comments:

Post a Comment