Friday, August 6, 2010

Tarinoita aakkosettoman matkan varrelta, osa 4

Baltia-Puola-Ukraina-Moldova-Romania-Bulgaria-Turkki-Georgia-Armenia-go go.

Henkisia muistiinpanoja, antropologisia havaintoja, kulttuurillisia tulkinnallisuuksia - ranskalaisia viivoja raiteilta ja teilta, ihmisista ja ihmisetta.

- Kotimaan kyseenalaiset hedelmat. "Ai sa olet Suomesta? Eiko Nokia ole suomalainen? Kuule, haluaisitko vieda tan mun puhelimen vaikka takaisin sinne toimistoon? Taa on ihan paska."

- Kotimaan kyseenalaiset hedelmat osa 2. Nokia tune - kadonnut pohjoisilta leveysasteilta, pesiytynyt itaan ihailtavalla laajuudella ja sitkeydella.

- Totta toinen puoli. Toisin kuin elavissa kuvissa tai klassikkokirjallisuudessa, se kanssasi samaan vaunuosastoon eksyva balalaikan - tai minkaan muunkaan soittopelin - rampyttaja on alansa taituruuden sijaan piinallisen paattavainen vasta-alkaja. Tram-tram-tram-eiku.

- Tanssi tytto, tanssi. Juhlinnan kulttuuri muuttaa muotoaan muun kulttuurillisen sijainnin mukana. Tiedat tanssineesi ukrainalaisen kuherruskuukauden alkua vasta, kun aamulla laskeskelet jalkapohjiisi painuneiden lasinsirpaleiden maaraa.

- Byrokratia. Mita mika hyvansa taho sinulle kertookaan viisumin jos toisenkin hankkimisesta vasta ensimmaisen rajakontaktin tapahtuessa, unohda se. Kaikki on kuitenkin hetken koittaessa tasan nurinpain ja toistaperin. (Kasien heiluttelu ja kovaaaninen vuodatus suomeksi - mika portteja avaava vaikutus silla toisinaan voikaan olla.)

- Pienet yksityiskohdat. Vaikka hostellisi virallinen pyykkinaru olisikin vedetty paakadulle osoittavaan ikkunaan - ei alushousujen ripustaminen moiselle keskella turkkilaisita lattakykkylaa ole valttamatta kuitenkaan ideoista parhaimpia.

- Tarvittava lepo. Kylla; moskeijan lattialle on mahdollista nukahtaa kaikessa rauhassa ja epatarkoituksessa - eika kukaan kulkijaa sielta paheksuen herata.

- Iaisyys. Talvinen taivas pohjoisen perukoilla voi olla kaunis. Mutta vasta etelaisilta vuorilta kurottaessasi paaset kosketusetaisyydelle ikuisuudesta.

- Konfliktien taiteellinen hallinta. Kylla - ulkomaanpolitiikkansa handlaavan on mahdollista vittuilla hotelliin pesiytynyt israelilaisseurue takaisin tien paalle ennatysajassa.

No comments:

Post a Comment